Fotoblog de Josep Cortés

L’estudi fotogràfic Daguerre de Sants

EL DAGUERRE DE SANTS, UN ESTUDI AMB HISTORIA

45_autoretrat-marti-bonet

Martí Bonet Berenguer, fundador de l’estudi

L’estudi fotogràfic Daguerre de Sants, encara en actiu, és un dels estudis fotogràfics de retrat més antics, coneguts i afamats de Barcelona.

El Daguerre va ser fundat per Martí Bonet Berenguer i pren el nom d’un dels pares de la fotografia Louis-Jacques-Mandé Daguerre, inventor i difusor del Daguerreotip.

L’estudi Daguerre està situat al carrer de Sants nº 78 cantonada amb el carrer d’Alcolea i roman en funcionament ininterrompudament des de principis de 1916. Actualment regenta l’estudi en Francesc Tàpia Bonet, la tercera generació de la saga familiar de fotògrafs.

L’edifici que alberga l’estudi Daguerre va ser construït amb aquesta finalitat i tot i que al llarg dels anys ha patit reformes encara conserva part de l’estructura original de vidre del sostre del plató, a l’estil dels grans estudis fotogràfics de París. D’aquesta manera es podia emprar la llum natural per a retratar, més en aquells anys en que les emulsions fotogràfiques tenien poca sensibilitat i necessitaven de molta llum per tal de no allargar massa el temps d’exposició, i els mitjans d’iluminació artificial, flaixos i focus, estaven encara a les beceroles.

8550537771_ea9429fac5_o

La tècnica avança, la generalització de l’ús de l’electricitat a Espanya, la gran novetat del segle, i les noves llums (de mercuri) mes petites i potents van propiciar la modernització dels estudis fotogràfics i uns anys més tard, al voltant de 1924, el Daguerre (i molts altres estudis, sobretot a les ciutats) oferia ja als seus clients la possibilitat de fer-se retratar inclús de nit.

707_Daguerre 1924

Anunci publicitari, 1924

Darrerament, promogudes per les amigues i amics de Fotoconexió (associació que sense ànim de lucre es dedica a promoure l’estudi, la investigació, la conservació i la difusió de la fotografia) es porten a terme una campanya de recollida de fotos realitzades al conegut estudi de Sants i una exposició itinerant que explica la historia del Daguerre i mostra moltes de les fotografies preses a l’estudi al llarg dels quasi cent anys d’existència. L’exposició, titulada El Daguerre de Sants, memòria d’un barri, es pot visitar del 20 de gener al 20 de febrer de 2014 a la sala Anselm Cartañà de la seu de l’Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc, carrer de la Creu Coberta 104 (Hostafrancs), Barcelona. Abans, la mostra ha estat exposada a Les Cotxeres de Sants i a la Sala Nova de la Parròquia de Sant Medir.

_03N7655

Tot i que, llògicament, El Daguerre és i ha estat tradicionalment l’estudi (o un dels estudis) de Sants, no només ho és de Sants sinó que al conegut estudi han acudit a fer-se retratar persones d’altres barris i municipis. Com exemple, i sense anar més lluny, la meva família; nosaltres sempre hem residit a la veïna barriada de Santa Eulàlia de L’Hospitalet i els meus pares ens van portar als meus germans i a mi a fer-nos les fotos de petits i de comunió al Daguerre.

63_josep-cortes

65_jose-cortes

68_josep-cortes

64_josep-cortes

66_josep-cortesLeave a Reply