Fotoblog de Josep Cortés

Fotografia Daguerre, el llibre

PUBLICAT EL LLIBRE SOBRE L’ESTUDI FOTOGRÀFIC DAGUERRE DE SANTS

Després de l’exposició itinerant “El Daguerre de Sants. Memòria d’un barri” promoguda per l’associació cultural Fotoconexió, projecte del qual ja hem parlat en aquest blog, ara acaba de sortir al carrer el llibre sobre la coneguda galeria fotogràfica de Sants.

_03N8218-2

Un dels plafons de l’exposició

El passat dijous dia 2 d´octubre, a la Sala Anselm Cartañà de l’Arxiu Municipal del districte de Sants-Montjuïc (carrer de la Creu Coberta, 104), va tenir lloc la presentació oficial del llibre “L’estudi Fotografia Daguerre de Sants”.

El llibre, publicat pel Arxiu Fotogràfic de Barcelona dins de la seva col·lecció Documents de Fotografia, és una recopilació d’articles escrits pels principals investigadors del projecte “El Daguerre de Sants. Memòria d’un barri” que du a terme Fotoconexió. L’obra és un compendi de dades, imatges, records, vivències i mirades sobre el vell estudi de retrat de Sants, encara en actiu, quan estan a punt de complir-se cent anys de la seva existència.

Llibre_Daguerre

L’obra està estructurada en sis capítols, a quin més interessant, escrits per diversos autors, que tracten sobre distints aspectes de l’estudi fotogràfic santsenc vists des de diferents perspectives:

  • Francesc Tàpia Bonet: Els meus records.
  • María de los Santos García Felguera: Un antic estudi de retrat.
  • Blanca Giribet de Sebastián, Pep Parer Farell, Núria F.Rius: El treball a l’estudi Fotografia Daguerre.
  • Susanna Muriel Ortiz: “Pompeia fotogràfica”: l’arxiu adormit darrere les parets d’un comerç familiar.
  • Ricard Martínez: Els retrats i el futur. Refotografia a l’estudi Fotografia Daguerre.
  • Isidre Santacreu Tudó: Fotografia Daguerre, “un cubierto destinado a galería fotográfica.”

Aquesta molt recomanable obra és pot adquirir per només 5 € a la seu de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Plaça Pons i Clerch, 2.

A l’acte de presentació, a més de Jordi Martí i Galbis regidor del districte, van intervenir Jordi Serchs Serra director de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Susanna Muriel Ortiz coordinadora del projecte i membre de Fotoconexió i Francesc Tàpia Bonet l’actual Daguerre. En Francesc és net de Martí Bonet Berenguer, fundador de l’estudi, i és qui el regenta actualment.

_03N8585_Daguerre

D’esquerra a dreta: Susanna Muriel, Jordi Martí, Francesc Tàpia i Jordi Serchs

_03N8588_Daguerre

La Sala Anselm Cartañà plena

_03N8579_Daguerre

Susanna Muriel

_03N8582_Daguerre

Francesc Tàpia

_03N8592_Daguerre

Pep Parer

Entre els molts assistents l’acte va comptar amb una convidada d’excepció, Joana Bonet Busom, la persona a qui està dedicat el llibre; na Joana és filla de Martí Bonet Berenguer i la mare d’en Francesc. Joana Bonet era l’encarregada dels treballs de retoc a l’estudi i en un moment de l’acte va pronunciar unes improvisades, senzilles i emotives paraules referents al seu ofici que van posar de manifest el seu amor per la fotografia.

_03N8594_Daguerre

Joana Bonet

 

EL DAGUERRE, UN CAS EXCEPCIONAL

Obert al 1916, El Daguerre de Sants és una de les darreres galeries fotogràfiques dedicades principalment al retrat, de les moltes que hi havia a Barcelona, que continua en actiu. Els estudis de retrat van esdevenir molt populars a partir del darrer terç del segle XIX, però, degut a molts factors, ja fa temps que aquests negocis tant entranyables van desapareixent de la geografia urbana dels nostres pobles i ciutats.

_03N8212

Placa commemorativa a la façana del Daguerre

Fotografia Daguerre ha sigut i és un dels estudis més populars i afamats de la capital catalana i sempre ha estat regentat per la mateixa família, en Francesc Tàpia pertany a la tercera generació de fotògrafs de la galeria santsenca.

L’edifici que alberga l’estudi va ser construït amb aquesta finalitat i encara conserva molts espais i elements de l’estructura original, com part de la coberta de vidre del sostre del plató, així com càmeres, estris, materials, mobles i d’altres elements antics.

_03N8205

Cal destacar que Fotografia Daguerre conserva també una gran part del seu important arxiu tant fotogràfic com documental; al llarg dels quasi be cent anys d’existència, pel Daguerre de Sants han passat milers i milers de persones de diverses generacions i de totes les classes socials a fer-se retratar; gent de Sants, de Barcelona, dels voltants i de tot arreu.

Aquestes son algunes de les coses que fan de Fotografia Daguerre de Sants un cas tan singular.

 

CONNOTACIONS PERSONALS

Per a mi El Daguerre de Sants és també molt important des del punt de vista personal:

_03N8222

Tot i que no vivim a Sants sinó a la veïna Santa Eulàlia, la meva família anava a cal Daguerre a retratar-se, moltes de les nostres fotos familiars antigues son de la coneguda galeria santsenca; totes les meves fotos d’estudi de petit, les dels meus dos germans i les de la Primera Comunió de tots tres son fetes al Daguerre.

_03N8598

Per un altre banda, el meu avi va ser el fundador de la centenària banda de música La Popular Sansense, la qual també es feia les fotos de grup al Daguerre.

Com moltes altres persones, totes aquestes imatges les conservo com a tresors que son, sempre han estat amb mi i son una part important dels meus records, de la meva memòria i de la memòria de la meva família.

 

Entrades relacionades:

 

Per saber-ne més:

 

 Leave a Reply