Fotoblog de Josep Cortés

La Popular Sansense, una banda centenària

CENT ANYS DE BONA MÚSICA, 1914 – 2014

Logo Blog_02-B

Enguany la banda de música La Popular Sansense celebra el seu centè aniversari. Son poques les agrupacions musicals que tenen al seu darrera una tan dilatada i prolífica historia com La Sansense.

La Popular Sansense, una de les bandes més conegudes i reconegudes de Barcelona, després de cent anys de quasi bé ininterrompuda activitat musical, continua avui com ahir, com sempre ho ha fet, actuant en tota mena d’actes públics i esperem i desitjem que ho pugui seguir fent molts més anys. Moltes felicitats Sansense!

La banda fou fundada l’any 1914 per José María Vallespí i Moragrega, el meu avi, i pren el seu nom del barceloní barri de Sants (en aquells anys Sans) que la va veure néixer i amb el qual la banda sempre ha estat molt lligada. La Sansense és de Sants, i encara podríem dir més, per a propis i estranys La Popular Sansense és la banda de Sants.

L’any del començament de La Gran Guerra europea, el 1914, a la popular barriada de Sants un joveníssim José María Vallespí de vint-i-un anys, ajudat pel seu germà Gabriel, agrupa a una vintena de músics i funda La Popular Sansense, banda de la qual serà el seu director al llarg de més de cinquanta anys, fins a meitat de la dècada dels seixanta. Actualment dirigeix la banda el mestre i gran amic Antonio Martín Sánchez.

101-A_Santsense 1914

La primera foto de la banda 1914, portada de la revista Sants juliol 1967

Durant tots aquests anys La Popular Sansense ha actuat, i ho continua fent, en tota mena d’actes públics: festes majors, processons, cercaviles, cavalcades, rues, concerts, homenatges, inauguracions… a Barcelona ciutat i a d’altres municipis. Però si l’agrupació és popular, coneguda i destaca per quelcom és per haver estat durant molts anys la banda titular de les dues places de toros de Barcelona, regentades per la coneguda saga d’empresaris Pedro Balañá. Es compten per milers les tardes de braus a Barcelona amenitzades pels pasdobles que tocava La Sansense, la qual cosa la fa ser també una important banda de referència en l’àmbit taurí.

137_Banda Monumental

La banda tocant a La Monumental de Barcelona, dirigeix Antonio Martín. Finals dels anys 80

Les actuacions de l’agrupació no s’han limitat tampoc mai exclusivament a la ciutat de Barcelona ni als seus barris; encara que a la Ciutat Comtal, com cal esperar, la Sansense ha actuat i actua freqüentment, des de sempre la banda ha tocat també en actes d’índole diversa en moltes altres poblacions de Catalunya, principalment de la província de Barcelona: L’Hospitalet de Llobregat, Cardedeu, Sant Feliu de Llobregat, Ripollet, Rubí, El Prat de Llobregat, Mataró, Santa Coloma de Gramenet, Vilanova i la Geltrú, Berga i també a Tarragona ciutat i a Banyoles (Girona).

117-B_Banda 7

Cercavila al carrer Major de L’Hospitalet, dirigeix José Mª Vallespi. Finals dels 40 o principis dels 50

Actualment podem sentir tocar a La Popular Sansense, en cavalcades, cercaviles de tota mena, romeries, etc., però principalment en les processons de Setmana Santa; la banda actua habitualment en varies de les més multitudinàries processons de diversos municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, El Prat de Llobregat.

_03N4647

Processó de Dijous Sant, Mare de Deu dels Dolors, Santa Coloma de Gramenet, dirigeix Antonio Martín. 28 de març de 2013

La propera actuació de La Popular Sansense és especialment significativa; la banda tocarà aquest diumenge 5 de gener de 2014 a la cavalcada de Reis de Sants/Les Corts, que millor manera de començar l’any del centenari de l’agrupació que tocant pels carrers Sants, el barri on va néixer ara fa cent anys i on tantes i tantes vegades ha actuat.

Popular Sansense

Cavalcada de Reis de Sants/Les Corts, carrer Vallespir. 5 de gener de 2013

Per molts anys Sansense!Leave a Reply