Fotoblog de Josep Cortés

La Sansense i el Daguerre

LA BANDA DE  MÚSICA LA POPULAR SANSENSE I L’ESTUDI FOTOGRÀFIC DAGUERRE DE SANTS

Lligant els dos darrers articles anteriorment publicats en aquest blog, es dona la circumstància de que La Popular Sansense també es feia fer les fotos de grup a l’estudi Daguerre de Sants. Als anys vint i trenta del passat segle XX la banda es va fer varies fotografies a cal Daguerre, gracies a les quals avui dia tenim uns molt bons testimonis gràfics de La Sansense d’aquells anys.

Concretament en tenim tres fotografies magnífiques i en molt bon estat de conservació de La Sansense al plató del Daguerre, preses entre el 1923 i el 1935, on podem veure els musics perfectament uniformats i formats lluint els seus vistosos instruments. Només en tenim constància de l’existència d’aquestes tres imatges, en principi és poc probable que hi hagi alguna foto més, encara que no podem descartar del tot aquesta possibilitat.

105-A_Banda 1923

Aprox. 1923. Arxiu Ricard Marco

108-A_Banda _3

Aprox. 1928. Arxiu Josep Cortés

109-A_Banda-1935

Aprox. 1935. Arxiu Josep Cortés

Si observem atentament les imatges podem veure els problemes que va tenir en Martí Bonet Berenguer per fer encabir un grup tan nombrós (fins a 25 músics) en un estudi pensat més per a fer retrats a dos o tres persones alhora com a molt que no a tota una banda de música; l’estora, els afegits en els fons i les dimensions del propi plató ho denoten.

En tenim constància de que La Sansense va fer servir aquestes fotografies com a presentació i publicitat  de la banda, be imprimint les imatges en targetes postals i publicacions diverses o directament usant les copies fotogràfiques fetes pel mateix estudi Daguerre.

107-B_Targetes 1923 Davant i darrera

Targeta postal, davant i darrera, aprox. 1923. Arxiu Josep Cortés

304_Anunci Sants_1935

Anunci publicitari publicat al programa general de la Festa Major de Sants, 1935. Arxiu Històric de Sants

També el mestre José Mª. Vallespí, el meu avi, fundador i primer director de La Sansense, es va fer una foto (que sabem) d’estudi a cal Daguerre, uniformat i amb batuta i faristol. En aquest cas, però, la imatge, en format targeta postal, està en molt mal estat de conservació. Recordo que hi havia una ampliació de grans dimensions, penso que d’aquesta mateixa fotografia, acolorida, al despatx del meu avi a casa.

103_Vallespí_01-1_Davant

El mestre Vallespi, aprox. 1920. Arxiu Josep Cortés

Cal afegir que La Sansense va assajar al llarg de quasi be trenta anys al costat mateix del Daguerre; els assajos setmanals de la banda es duien a terme a l’altre cantonada del carrer d’Alcolea amb el carrer de Sants, concretament al bar Elèctric, avui dia reconvertit en una oficina del Banc de Santander.

En realitat el fet de que tant la banda com la nostra família es fessin les fotos al Daguerre es una mera coincidència, fruit de la casualitat; en aquells anys en els que els meus germans eren petits, a la dècada dels quaranta, el mestre Vallespí encara no era el meu avi, es molt probable que els meus avis ni es coneguessin. No va ser fins l’any 1951 que els meus avis es van casar i ell va deixar el seu estimat Sants per a venir a viure a casa, a la veïna barriada de Santa Eulàlia de L’Hospitalet.

 Leave a Reply