Fotoblog de Josep Cortés

Mons Observans, inauguració

Inauguració i jornades de portes obertes al jaciment romà de Mons Observans

Aquest darrer cap de setmana, 27 i 28 d’octubre, es va inaugurar amb una bona assistència de públic les obres de posada en valor realitzades a l’assentament romà de Mons Observans (Can Tacó – Turó d’en Roina), ubicat entre els municipis de Montmeló i Montornès, a la comarca del Vallès Oriental.

Una talaia privilegiada, Montserrat al fons

Durant els dos dies, es van realitzar visites guiades, tallers, jocs, etc.

Visita guiada. Cisterna superior

Explanada de la font

Cal destacar el taller, demostració i tast de cuina romana dut a terme el dissabte on, de la mà de KuanUm! els assistents, a més de conèixer alguns dels diferents aliments i condiments que consumien els romans fa més de 2000 anys i d’aprendre a elaborar moretvm en viu, varem poder degustar diversos plats que formaven part de la seva variada dieta com epityrvm albvm et nigrvm, moretvum defrvtvm, i begudes com mvstvm o mvlsvm.

Dues belles romanes d l’equip KuanUm!

Alguns dels aliments i condiments romans

El sempre imprescindible oli d’oliva

Explicacions del Dr. Solias. El déu Hermes

Taller de cuina, fent moretvm

El tast, epityrvm

El jaciment: L’assentament romà de Can Tacó – Turó d’en Roina fou construït al darrer terç del segle II aC. dalt d’un petit turó de 120 m d’altitud sobre el nivell del mar des d’on es podien controlar les principals vies de comunicació que discorrien per la plana, entre les quals destacava la via Hercúlia (posteriorment coneguda com a via Augusta).

La plana i les vies de comunicació a la vista

L’assentament ha estat interpretat com un possible praesidium. Edificat a la manera itàlica, amb paviments d’opus signium i parets decorades amb pintures murals de primer estil pompeià, ha conservat el traçat de les principals dependències que el conformaven, desgastades per l’erosió natural i el pas dels anys. L’any 2008 fou declarat bé cultural d’interès nacional (BCIN), en la categoria de zona arqueològica.

Cisterna superior

Gran cisterna inferior

 Leave a Reply